2017. jan 29.

halálhír és hírhalál

írta: apukamaztmondana
halálhír és hírhalál

A veronai buszbaleset önmagában iszonyatos tragédia. Azonban amit a TV2 és a Blikk párban műveltek tegnap, néhány nappal a szörnyű baleset után, az bizony a hírek halála is.

tv2_tenyek_170128.JPG

A TV2 esti Tényekben kétperces anyag közben folyamatosan a fenti mondat volt látható: NEM SEGÍTETTEK AZ ÉGŐ BUSZ UTASAIN. Azt vizionálták, hogy sokkal többen megmenekülhettek volna, ha mindenki megáll segíteni. Megszólaltatták még az Autóklub egyik vezetőjét is, aki baromira nem segítette ezt az üzenetet, hiszen világosan elmondta, egy autótűz borzasztó gyorsan terjed és nem szabad a lángoló járműhöz közel menni. De ettől még ők (Tények) ismételten azt olvasták a "bűnösök" fejére, hogy akik szemben jöttek az autópályán, nem álltak meg segíteni.

KI VOLT EZ AZ IDIÓTA "HÍRSZERKESZTŐ"?

Játsszuk el! Száguldasz egy autópályán 130-cal. Mire felfogod, hogy mit látsz a túlsó útfélen, elhaladsz vagy 150 métert. Satufék, megállsz. Ha ekkor nem rohan beléd azonnal a mögötted száguldó autó, akkor a 3 sávon átszambázol... Ha a sötétben el nem csapnak a lángoló autóbuszt bámuló sofőrök, eléred a korlátot, átmászol... Közben a családod ott marad a kocsiban, ahol  statisztikákból tudjuk, életveszélyes tartózkodni még a leállósávban is. De nem baj, te mindenkit hátrahagyva átmászol és visszaszaladsz 150 métert és... És??? Egy fáklyaként lángoló busszal mit kezdesz? Ami lehet, hogy felrobban. Önfeláldozóan belemászol? Ugyanmár! Kinek támadt az az ostoba ötlete, hogy tök ártatlan embereket azzal vádoljanak, hogy miattuk nem tudott megmenekülni több ember a buszból? A mondat amúgy egy undorító általános alannyal operál, amiből még az sem derül ki, kit is vádolnak a segítségnyújtás elmulasztásával... Miközben az olasz tűzoltók perceken belül a helyszínre értek és tették, amit lehetett. Vajon mire jó ez az utólagos vádaskodás, miközben segítségnyújtásból, együttérzésből jelesre vizsgáztak az olaszok és a kinti magyarok? A teljes olasz diplomáciai világ, a rendőrség és a civilek egyaránt ugrottak és segítettek! Én kérek elnézést mindegyiküktől ezért az otromba híradós főcímért!

Ugyanez a gondolat szinte pont ugyanekkor merült fel a Blikk újságíróiban is:

blikk_170129.jpgMondhatnám, hogy a Blikk még csak hagyján, aki ezt az "újságot" olvassa, számolhat vele, hogy a hangzatos főcímek (Döbbenet, Tragikus, Hűha, Botrány, Megrázó, Hoppá) leginkább a kattintásvadászatot szolgálják, kevésbé az igazságot. De most még ők is legalább egy kérdőjelet odabiggyesztettek, ezzel jelölve, hogy ez csak egy hatásvadász feltételezés... Miközben mindenki tudja, hogy sajnos a busz jobb oldalán ülők az összeroncsolódott 7 üléssorban azonnal életüket veszthették a busz és a betonoszlop találkozásakor, így esélyük sem volt a túlélésre.

Miért kellett ártatlan embereket vádaskodva hibáztatni egy ilyen szörnyű baleset következményeiért?

Remélem, a kedves szerkesztők attól ilyen magabiztosak, mert ha ők ott lettek volna bezzeg, sokkal több embert ki tudtak volna menteni... Kívánom, hogy sose legyen alkalmuk ezt bebizonyítani.

SZÉGYELLJÉK MAGUKAT! Leginkább a Tények szerkesztői, munkatársai, de még a hírolvasók is, akik segédkeztek ehhez a mértékadó híradáshoz teljesen méltatlan, emberséget nélkülöző, felelőtlen, ostoba és etikátlan hírgyártáshoz. Amit bemutattak, az a hír halála.

De ugye nem lepődünk már meg ezen, hiszen pont a Tények volt az egyetlen médium, amely a tragédia estéjén a helyi riporterének megengedte, hogy tényként közölje, nem is 16 hanem 19 áldozat van. Ellenőrizetlen forrásból egy szenzációhajhász pletykával ejtették még jobban kétségbe a családtagjaik életben maradásáért aggódókat.

Van olyan ország, ahol ezért menesztenék az egész hírszerkesztőséget.

De nálunk estéről estére újra bizonyíthatják totális hozzá nem értésüket, etikátlanságukat, felelőtlenségüket.

 

Apukám azt mondaná: 

szégyellhetnék magukat, ha lenne hozzá arcuk.

Szólj hozzá