2023. már 05.

Az egyik miniszter lemond, a másik mosolyog

írta: apukamaztmondana
Az egyik miniszter lemond, a másik mosolyog

A Görögországban március elsején történt szörnyű vonattragédiának egy felelőse már biztosan van.

A görög közlekedési miniszter még aznap délután benyújtotta a lemondását, ezzel az indoklással:

ez a legkevesebb, amit megtehetek, hogy tisztelegjek az áldozatok emléke előtt. Vállalom a felelősséget a görög állam „régóta tartó kudarcsorozata” miatt.

A február 25-i kormányinfón Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy Varga Judit igazságügy minisztert is beidézné tanúként a Völner-Schadl ügyben azt válaszolta:

Tovább erősödött a bizalom Varga Judit irányába. A védők olyan indítványt kezdeményeznek, amilyet akarnak.

 Mi a különbség a két miniszteri viselkedés között?

A görög közlekedési miniszter azonnal lemondott, bár nem ő irányította ugyanarra a sínpályára a két összeütköző vonatot. De ő irányította a minisztériumot, amelyhez a vasúttársaság tartozik.

A magyar igazságügy miniszter nem mond le. Sőt, a kormány megerősödött bizalmát élvezi. Gyorsan körbezártak a nagyurak: azzal, hogy a miniszterasszonyt védik, valójában a mundér becsületét (?) védik. Ne gondoljuk azt, hogy a hímsoviniszta országvezetés ne dobná oda örömmel az egyetlen női tagját, ha nem az önnön ártatlansága látszatának megőrzése lenne a tét!

Pedig a miniszter asszony közvetlen beosztottja, az igazságügyi tárca államtitkára áll a vádlottak padján, és a végrehajtói terület is hozzá tartozik, melynek vezetője, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke már láb- és karbilincsben totyog a vádlottak padjához.

Mi a különbség a két történés között?

Abból a szempontból semmi, hogy mindkét ügy sok ártatlan család életét tette tönkre. Az egyikben egy vasúti szerencsétlenségben elhunytak családjai, a másikban egy öncélúan működő végrehajtói rendszer miatt egy élet munkáját elveszítő családok állnak szemben a rendszerrel. Az egyik ügyben azzal a rendszerrel, amelyik eltűrte, hogy a közlekedésben dolgozó szakemberektől évek óta érkező jelzések ellenére nem javítottak az adott vonatszakasz biztonságáért. A másik ügyben azzal a rendszerrel, amelyik (úgy tűnik) aktív közreműködéssel járult hozzá, hogy kapzsi végrehajtói rendszer semmizzen ki ingatlanjaikból szerencsétlen embereket, gyakorta jelentősen alulárazott haveri vásárlásokkal.

Tüntetések

Görögországban még így is, a területért felelős miniszter azonnali lemondása ellenére is tüntetések törtek ki a vasúti szerencsétlenség miatt, azzal vádolva a görög kormányt, hogy nem tett meg mindent a vasúti szerencsétlenség megelőzéséért.

Nálunk bezzeg rend van: nem követelik tüntetők az igazságügyi miniszter lemondását. Nem követelik tüntetők a jogtalanul elvett ingatlanok tulajdonjogának, a földönfutóvá tett családok életkörülményeinek visszaállítását sem. Ugye, hogy milyen felesleges lenne lemondania Varga Juditnak?

Minden birka a kormány fejőstehene

Mindenki csak bambán bámul és bízik benne, hogy a következő farkastámadásnál sem őt vadásszák le. Pedig előbb-utóbb mindenki sorra kerül. Tanárok, orvosok, színházak, újságok, egyetemek, hitelcsapdába került átlagemberek, napelemesek, diákok, otthonukat gázzal fűtők... Ki jön még?

Ne legyen kétsége még a klientúra belső köreibe tartozóknak sem, ők is gyorsan kint találhatják magukat a jól kibélelt meleg akolból.

Mert most valamiért feldobták a végrehajtós ügyet. Vajon miért? És miért most? Sosem derül ki az igazság. Pont ehhez kell egy ilyen hűséges igazságügy miniszter. Akibe jól belehelyezték a bizalmukat az urak.

 

Apukám azt mondaná: birka népnek ilyen pásztorok járnak

sheep-g4c87ec9b9_1920.jpg

Szólj hozzá